Menu

Τα Νέα της Τέχνης “Σε ποιόν «ανήκουν» τα μνημεία;”

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ;  Τέσσερις πανεπιστημιακοί (Αντώνης Λιάκος, Alessandra Ricci, Ματούλα Σκαλτσα, Χριστίνα Φίλιου) μοιράζονται τις σκέψεις τους για την πολιτιστική κληρονομιά με αφορμή τις προσφατές αλλαγές στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε […]

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ; 

Τέσσερις πανεπιστημιακοί (Αντώνης Λιάκος, Alessandra Ricci, Ματούλα Σκαλτσα, Χριστίνα Φίλιου) μοιράζονται τις σκέψεις τους για την πολιτιστική κληρονομιά με αφορμή τις προσφατές αλλαγές στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε τζαμί μετά από 86 χρόνια λειτουργίας ως μουσείο έκανε το γύρο του κόσμου μέσα στον Ιούλιο προκαλώντας τις αντιδράσεις κυβερνήσεων, επιστημόνων και οργανισμών για την πολιτιστική κληρονομιά καθώς κι ένα κύμα σχετικής αρθρογραφίας. Ένα μήνα αργότερα, ήταν τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της ιστορικής Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη που με ανάλογη αφορμή προβάλλονταν στα διεθνή δημοσιεύματα. Οι συζητήσεις για την διασφάλιση της πρόσβασης όλων στα μνημεία αναζοπυρώθηκαν, μαζί και η αμείωτη έγνοια της επιστημονικής κοινότητας για τη συντήρησή τους και τη διατήρηση του διακόσμου τους σε δημόσια έκθεση. Πώς μπορεί να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά και να διασφαλιστεί η πανανθρώπινη αξία του κάθε μνημείου; Πώς επηρεάζουν οι αλλαγές χρήσης το χαρακτήρα τους και τη σημασία τους για το κοινό σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο; Επιστήμονες από τα πεδία της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της μουσειολογίας παίρνουν θέση.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ/ Τεύχος 251/ Σεπτ. Νοεμβρ. 2020
Επιμέλεια: Ιωάννα Γκομούζα