Menu

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΥΘΥΜΟΓΛΟΥ

αρχαιολόγος, μουσειολόγος, παιδαγωγός με κατεύθυνση τη πολυπολιτισμικότητα Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία: Ενημερωτικό κέντρο για τα ναυάγια του Παγασητικού κόλπου. Μουσειολογικός προγραμματισμός και σχεδιασμός. Περίληψη Η διπλωματική διαπραγματεύεται τα ναυάγια, που εντοπίσθηκαν από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών [Ι.ΕΝ.Α.Ε.] στο Παγασητικό κόλπο και πιο συγκεκριμένα στις Δυτικές Ακτές του Νότιου Παγασητικού. Στην εκτεταμένη αυτή περιοχή, στις έξι ερευνητικές […]

αρχαιολόγος, μουσειολόγος, παιδαγωγός με κατεύθυνση τη πολυπολιτισμικότητα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία: Ενημερωτικό κέντρο για τα ναυάγια του Παγασητικού κόλπου. Μουσειολογικός προγραμματισμός και σχεδιασμός.

Περίληψη

Η διπλωματική διαπραγματεύεται τα ναυάγια, που εντοπίσθηκαν από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών [Ι.ΕΝ.Α.Ε.] στο Παγασητικό κόλπο και πιο συγκεκριμένα στις Δυτικές Ακτές του Νότιου Παγασητικού. Στην εκτεταμένη αυτή περιοχή, στις έξι ερευνητικές αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το 2007 [κατά τα έτη 2000 και 2003-2007] εντοπίσθηκαν συνολικά «15» ναυάγια, εκ των οποίων το ναυάγιο 7 κρίθηκε περισσότερο ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα. Το ναυάγιο αυτό, που βρίσκεται στο Ακρωτήρι Τηλέγραφος, 5 ναυτικά μίλια νότια της Αμαλιάπολης, χρονολογείται στα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα, δηλαδή στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο και αποκαλύφθηκε ότι στο φορτίο του υπήρχαν συνολικά εφτά τύποι αμφορέων, οι δύο εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα σπάνιοι, ενώ ένας παρέμενε, μέχρι την αποκάλυψη του ναυαγίου, άγνωστος.

Με γνώμονα κυρίως το παραπάνω υλικό και τη συνεχιζόμενη έρευνα στο Παγασητικό, αλλά και γενικά το θέμα της ενάλιας αρχαιολογίας θα γίνει μουσειολογικός προγραμματισμός και σχεδιασμός για ένα ενημερωτικό κέντρο για τα ναυάγια του Παγασητικού κόλπου. Στη πρόταση του ενημερωτικού αυτού κέντρου θα ενταχθούν ζητήματα όπως: το εμπόριο, οι θαλάσσιοι δρόμοι, το φορτίο, τα πλοία αλλά και η πλωτή κοινωνία [που «ζει» πάνω σε ένα πλοίο]. Επίσης, θα αναφερθούν και πιο  πρακτικά θέματα της ενάλιας αρχαιολογίας. Πως, δηλαδή, πραγματοποιείται μια υποβρύχια ανασκαφή, τα στάδια και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει συγκριτικά με την χερσαία.

 Λέξεις κλειδιά: ναυάγια, μουσειολογικός προγραμματισμός και σχεδιασμός