Menu

Πειραματικές Δράσεις

Κάθε 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, φοιτητές και διδάσκοντες του Μεταπτυχιακού μαζί με άλλα Τμήματα του Α.Π.Θ. οργανώνουν κοινές πολιτιστικές δράσεις στην πόλη για το κοινό της πόλης. Σε αυτές ερμηνεύουν μουσειολογικά μνημεία και μνημονικούς τόπους της πόλης με εναλλακτικούς και πρωτότυπους τρόπους και με τη χρήση νέων μέσων.

Βίντεο με δράσεις 2011,2012,2013

 

Μνημεία και Μνήμες στη Θεσσαλονίκη…εκεί που συναντιούνται οι άνθρωποι

Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Εορτάζοντας τη 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, οι φοιτητές του Μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τους προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Κινηματογράφου, Μηχανολόγων, Mηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Αρχιτεκτόνων, συνεργάστηκαν με φορείς της πόλης και πρότειναν μια διαφορετική ανάγνωση  γνωστών μνημείων του άξονα της οδού Αριστοτέλους, από την πλατεία έως  τη Ρωμαϊκή Αγορά. Στόχος ήταν η ανάδειξη θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις χρήσεις του δημόσιου χώρου.
Παράλληλα,  καθώς φέτος είναι έτος Μανόλη Αναγνωστάκη,  τιμήθηκε ο ποιητής που με τα μαχητικά του κείμενα δοκίμασε να ανοίξει νέους δρόμους στην πολιτιστική ζωή της πόλης.

Η προσέλευση ήταν θεαματική (2.000 άτομα ξεναγήθηκαν δωρεάν).

Δείτε εδώ τα καλλιτεχνικά βίντεο που ετοίμασαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Μουσειολογίας ΑΠΘ σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες από το Τμήμα Κινηματογράφου:

aristotelous Πλατεία Αριστοτέλους
 Ζήσε την Πλατεία σου!

Από 12 χρονών όλα τα ραντεβού σου τα κλείνεις εκεί. 11.45 μμ. Την έχεις ανέβει τρέχοντας για να προλάβεις το τελευταίο λεωφορείο. Την έχεις βάλει φωτογραφία εξωφύλλου στο facebookπαραπάνω από  μια φορές. Αλλά πόσα πραγματικά ξέρεις για την Πλατεία Αριστοτέλους;

 Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/uC745BQCJGc

kapani Καπάνι
 Άνθρωποι, Σκέψεις, Βλέμματα.

 Στιγμές από τη ζωή στο Καπάνι. Σκέψεις, λέξεις και βιώματα σε μια από τις πιο φημισμένες, παραδοσιακές αγορές της πόλης. Με πρωταγωνιστή τον χώρο και τους ανθρώπους που δίνουν ζωή σ’ αυτόν,    αποκαλύπτονται  στιγμές συνάθροισης, επικοινωνίας και συνδιαλλαγής. Ολόκληρη η αγορά ένα ψηφιδωτό χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων και ήχων.

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/2grdtInnN0k

 

Unknown-1Παναγία Χαλκέων
Γευματίζουμε στην Παναγία Χαλκέων.

Από τις «Αγάπες», τα κοινά «τραπέζια» των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων ως τα σύγχρονα ενοριακά συσσίτια, τις γαμήλιες δεξιώσεις και τα πανηγύρια στη μνήμη των Αγίων, η συνεστίαση αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της ορθόδοξης εκκλησιαστικής ζωής. Στόχος η επαφή, η αλληλεγγύη και η κοινότητα. Ένας Τούρκος φοιτητής, αναζητώντας ένα μνημείο της πίστης του, βιώνει αυτή την οικειότητα με ένα αναπάντεχο «κέρασμα».

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/_slFPeG5K-c

mpeixamam Μπέη Χαμάμ
 Συν-ευρέσεις.

Δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μια γυναίκα της οθωμανικής περιόδου μας ξεναγούν στις αναμνήσεις τους, στις στιγμές της ζωής τους που έχουν συνδεθεί με ένα ζωντανό μνημείο, ορόσημο για την πόλη: το  Μπέη Χαμάμ.

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/de_aXDYC5_w

pomaiki agora Ρωμαϊκή Αγορά
 Τα βήματά τους…βήματά μας!

Τι είναι αυτό που θα αναζητούσατε περιδιαβαίνοντας τις ρωμαϊκές αρχαιότητες; Ίχνη του σήμερα ή μήπως του χτες; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που πιθανόν να συναντήσετε; Μήπως είναι φαντάσματα του    παρελθόντος;
Ο χώρος, ο τόπος, οι άνθρωποι… Ελάτε να λύσουμε μαζί το μυστήριο…

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/VulpzHOftEA

 

spitianagnostaki Οικία Αναγνωστάκη
 Συστήνοντας τον Αναγνωστάκη στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή το σπίτι των παιδικών του χρόνων, τα γειτονικά σχολεία, τη φοιτητική του δράση και τα χρόνια της φυλάκισής του στο Επταπύργιο ζωντανεύουν, γύρω από ένα φλιτζάνι καφέ μαζί μας, σημαδιακοί  ιστορικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί σταθμοί της πόλης, οι οποίοι διαμόρφωσαν την ποίησή του.

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/9vPK6yoJdFI

 

Διαβάστε τι έγραψε η εφημερίδα Μακεδονία εδώ

 

 

Στιγμιότυπο 2015-05-04, 3.52.41 μ.μ.

Α.Π.Θ. την Κυριακή-Ένα Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού για το Άσυλο του Παιδιού

img191

Την Κυριακή 24 Μαΐου 2015, το Μεταπτυχιακό της Μουσειολογίας και στο πλαίσιο της δράσης «ΑΠΘ την Κυριακή» οργάνωσε τη δημιουργία ενός Μουσείου Παιδικού Παιχνιδιού στο Άσυλο του Παιδιού για όλα τα παιδιά της πόλης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι Αντιπρυτάνεις του Α.Π.Θ.

Οι επισκέπτες μας έφεραν ένα δικό τους παιχνίδι, μας διηγήθηκαν την ιστορία του και είδαν απο κοντά τους φοιτητές του ΔΠΜΣ Μουσειολογίας να ασχολούνται με την τεκμηρίωση και την καταγραφή των παιχνιδιών. Ήταν μια μικρή αλλά ουσιώδης συνεισφορά στο έργο του Ασύλου, μια άσκηση για τους φοιτητές μας και τελικά μια κατάθεση αγάπης από όλους τους συμμετέχοντες.

Τα παιχνίδια που έφερε ο κόσμος θα είναι το μελλοντικό Μουσείο του Ασύλου και οι ιστορίες τους θα είναι οι ιστορίες που θα διηγείται το Μουσείο σε μικρούς και μεγάλους.

Εσείς, εμείς και το πανεπιστήμιο συνεργαστήκαμε δημιουργικά, ώστε το Άσυλο του Παιδιού, ένας σοβαρός και ιστορικός φιλανθρωπικός φορέας της πόλης μας,  να αποκτήσει μια συλλογή για να φτιάξει το μουσείο που ονειρεύεται.

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2013

 

Το δελτίο τύπου (PDF)

Δείτε το σποτάκι μας εδώ:

 

Επισκευθείτε το blog της δράσης: imd2013museology.wordpress.com

Εκθεση «κατασκευάζοντας τη Μνήμη-ανασκευάζοντας τη μουσειολογία»

GD_flyer final typos

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ: ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2012
RETHINKING CRISIS – Διεθνής Έκθεση ΟΡΕΝ – ΒΕΝΕΤΙΑ, 2012

 

Στο ραδιόφωνο: