Menu

Κώστας Κωτσάκης

Ο Κώστας Κωτσάκης είναι ομ. καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και συντονιστής Διδακτικών Περιοχών (Ζητήματα Πολιτισμού και Εφαρμοσμένη Μουσειολογία) στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα τη νεολιθική […]

Ο Κώστας Κωτσάκης είναι ομ. καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και συντονιστής Διδακτικών Περιοχών (Ζητήματα Πολιτισμού και Εφαρμοσμένη Μουσειολογία) στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα τη νεολιθική κεραμική τεχνολογία και μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχει διδάξει στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, καθώς και στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Sheffield της Μ. Βρετανίας. Το 2002 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο διάστημα 1973-77 υπηρέτησε ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ στη Θεσσαλονίκη και το Βόλο. Διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ανθρωπολογικά, του Journal of Mediterrαnean Archaeology και του European Journal of Archaeology. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Από το 1973 διεξάγει ανασκαφές και έρευνες πεδίου σε διάφορες αρχαιολογικές θέσεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως το Νεολιθικό Σέσκλο, τη Νεολιθική Δήμητρα Σερρών, το Νεολιθικό Μάνδαλο Πέλλης και την προϊστορική Τούμπα Θεσσαλονίκης. Από το 1999 ερευνά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sheffield έναν νέο Νεολιθικό οικισμό στα Παλιάμπελα Κολινδρού στην Πιερία. Στο διάστημα 1995-1997 πραγματοποίησε ανασκαφή στη Νεολιθική θέση Τσατάλ Χουγιούκ της Τουρκίας. Ως σύμβουλος μουσειολογικής μελέτης έχει συνεργαστεί με αρχαιολογικά μουσεία, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Οίνου «Γεροβασιλείου».

Έχει διευθύνει 27 ερευνητικά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά, που αναφέρονται στη Νεολιθική Εποχή, με έμφαση στην Αρχαία Τεχνολογία, τις Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών στην Αρχαιολογία, τη Διαχείριση Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων, τη Διαχείριση Αρχαιολογικών Θέσεων σχετικά με Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου Επίσης, έχει εποπτεύσει το Σχεδιασμό και την Εκτέλεση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σχολεία με θέμα την ιστορία της αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος Euromed Heritage ΙΙ έχει εκπονήσει Ειδικό Πρόγραμμα Διαχείρισης και Μουσειολογικής Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου των Παλιαμπέλων Κολινδρού που βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης. Έχει επίσης εκπονήσει Μουσειολογική Μελέτη για την Έκθεση Αρχαίας Τεχνολογίας του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα ‘Πυθαγόρας Ι’ για τη διερεύνηση δημιουργίας ενός μεθοδολογικού μοντέλου για την ολιστική μουσειολογική αντιμετώπιση του υλικού πολιτισμού στην Ελλάδα.

Έχει πάρει μέρος σε περισσότερα από 95 συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει οργανώσει 8 Διεθνή Συνέδρια, μεταξύ των οποίων το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων το 2002. Τέλος, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 120 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων καθώς και 5 μονογραφίες.

Επικοινωνία

Γραφείο 12, Παλαιό Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής
Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Τηλ. 2310 997245
Fax: 2310 997179
e-mail: kotsakis@hist.auth.gr