Menu

Εντατικό Πρόγραμμα Kατάρτισης στο Eπάγγελμα του Ξεναγού

Επίσημη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού Δείτε εδώ σχετικό βίντεο και ένα ειδικά σχεδιασμένο για τον ΕΟΤ Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που απευθύνεται σε αποφοίτους των πανεπιστημιακών Τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Εθνολογίας. Οι 40 κάθε φορά υποψήφιοι επιλέγονται από ένα σύνολο περίπου 300 πολύγλωσσων και με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα (μεταπτυχιακούς […]

Επίσημη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο και ένα ειδικά σχεδιασμένο για τον ΕΟΤ

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που απευθύνεται σε αποφοίτους των πανεπιστημιακών Τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Εθνολογίας.

Οι 40 κάθε φορά υποψήφιοι επιλέγονται από ένα σύνολο περίπου 300 πολύγλωσσων και με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα (μεταπτυχιακούς τίτλους ή διδακτορικές διατριβές) αρχαιολόγων, ιστορικών, ιστορικών της τέχνης και κοινωνικών ανθρωπολόγων.

Εξειδικεύεται σε σύγχρονες μεθόδους ερμηνείας των μνημείων και τρόπους ξενάγησης προσαρμοζόμενους σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού.

Λαμβάνει υπόψη του τις διεθνώς σύγχρονες απόψεις προσέγγισης των μνημείων, δίνοντας έμφαση λιγότερο στη γνωστική διαδικασία και περισσότερο στη βιωματική εμπειρία και διήγηση.

Μεταχειρίζεται εργαλεία σύγχρονου επικοινωνιακού λόγου και αναπαραστατικής πρακτικής. Το Πρόγραμμα δίνει πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα επαγγελματική προοπτική στους αποφοίτους των παραπάνω Τμημάτων: Άμεσα, με την υποβολή των δικαιολογητικών επιτυχούς αποφοίτησης στο Υπουργείο Τουρισμού, τους χορηγείται η απαιτούμενη κρατική άδεια άσκησης επαγγέλματος ξεναγού. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου προγράμματος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι, αφενός η αξιοποίηση του διαχρονικού και πολυδιάστατου πλούτου των μνημείων που προσφέρει η Θεσσαλονίκη (η μόνη πόλη στον κόσμο με τα περισσότερα κηρυγμένα μνημεία παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO) και της άμεσης γειτονίας της με μνημεία και μουσεία αρχαίου, βυζαντινού, μεσαιωνικού, οθωμανικού, παραδοσιακού και σύγχρονου πολιτισμού, που σε καμία άλλη ελληνική πόλη δεν συναντώνται με αυτή την πυκνότητα και υψηλή ποιότητα, και αφετέρου η υπερδεκαετής εμπειρία του Μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας (που έχει την επιστημονική ευθύνη του Προγράμματος) και των παράλληλων μαθημάτων πολιτιστικού τουρισμού.

Σκοπός του προγράμματος είναι ο συνδυασμός

  • της απόκτησης των απαραίτητων θεωρητικών εργαλείων σκέψης και επικοινωνίας
  • με την επαγγελματική πρακτική δραστηριότητα του ξεναγού.

Τις διαλέξεις πραγματοποιούν καθηγητές από τα Τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Αρχιτεκτονικής, Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στελέχη των Υπουργείων Τουρισμού, Πολιτισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ την πρακτική άσκηση των φοιτητών κατευθύνουν επιμελητές μουσείων και έμπειροι επαγγελματίες ξεναγοί.

Ως προς τις πρακτικές τους ασκήσεις οι φοιτητές ξεναγούνται και ξεναγούν σε αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά, οθωμανικά και νεώτερα μνημεία και μουσεία της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιούν ειδικές εκπαιδευτικές εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, της Πέλλας, του Δίου, σε παραδοσιακούς οικισμούς στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία, σε μεσαιωνικά κάστρα και στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, στα βήματα και τους τόπους του Φιλίππου, του Μ. Αλεξάνδρου, του Αριστοτέλη και του Αποστόλου Παύλου, αλλά και σε εναλλακτικές διαδρομές, ερχόμενοι σε επαφή με μεγάλο εύρος διαχρονικών και εμβληματικών μνημείων και συνόλων.

Κύριο χαρακτηριστικό των αποφοίτων του Προγράμματος είναι ο συνδυασμός

  • της στέρεης γνώσης με
  • τις προωθημένες ερμηνευτικές μεθόδους και τα
  • πολλαπλά μέσα των σύγχρονων επικοινωνιακών τεχνικών.

Το Πρόγραμμα Κατάρτισης στο Επάγγελμα του Ξεναγού, από το Υπουργείο Τουρισμού, παρέχει άμεση πρόσβαση στο επάγγελμα. Η σχετικά άδεια εκδίδεται με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος.